- W kategorii Kulinaria
Zalety i wady diety wegetariańskiej
Dieta wegetariańska to typ żywienia, w którym nie je się mięsa, ryb i pozostałych produktów odzwierzęcych. Zasadniczym elementem menu są artykuły pochodzenia roślinnego takie jak: warzywa, owoce, zboża, orzechy, rośliny strączkowe. W niektórych odmianach zjada się jaja i produkty mleczne. Ostatnimi czasy wegetarianizm stał się wybitnie modnym stylem życia, chociaż w państwach Bliskiego Wschodu i Indiach dieta jarska dominuje od wieków. Sam wegetarianizm nie jest stylem jednorodnym, występuje w nim wiele typów i różnorodnych trybów żywienia spowodowanych odmiennymi przesłankami, takimi jak: przekonania światopoglądowe, warunki środowiskowe, powody zdrowotne, religijne, kulturowe, czy ekonomiczne. Z tego względu zatem można podobnie mówić o wielorakich efektach, brakach lub korzyściach wynikających z wegetarianizmu. W tym artykule przedstawiamy wiedzę na temat wegetarianizmu i prezentujemy jego zalety i wady.