Kulinaria

Zalety i wady diety wegetariańskiej

Dieta wegetariańska to typ żywienia, w którym nie je się mięsa, ryb i pozostałych produktów odzwierzęcych. Zasadniczym elementem menu są artykuły pochodzenia roślinnego takie jak: warzywa, owoce, zboża, orzechy, rośliny strączkowe. W niektórych odmianach zjada się jaja i produkty mleczne. Ostatnimi czasy wegetarianizm stał się wybitnie modnym stylem życia, chociaż w państwach Bliskiego Wschodu i Indiach dieta jarska dominuje od wieków. Sam wegetarianizm nie jest stylem jednorodnym, występuje w nim wiele typów i różnorodnych trybów żywienia spowodowanych odmiennymi przesłankami, takimi jak: przekonania światopoglądowe, warunki środowiskowe, powody zdrowotne, religijne, kulturowe, czy ekonomiczne. Z tego względu zatem można podobnie mówić o wielorakich efektach, brakach lub korzyściach wynikających z wegetarianizmu. W tym artykule przedstawiamy wiedzę na temat wegetarianizmu i prezentujemy jego zalety i wady.

Różne rodzaje wegetarianizmu

Występuje kilka dominujących wersji wegetarianizmu, które różnią się między sobą tym, jakie produkty odzwierzęce są dozwolone w menu. Każdy z tych typów odżywiania bywa przeróżnie przyjmowany, i w rzeczywistości granice pomiędzy nimi mogą być elastyczne. Chociaż ogólnie przyjął się następującą klasyfikację:
Wegetarianizm ovo - konsumowanie jaj, ale bez mięsa i mleka,
Wegetarianizm lacto - jedzenie mleka i jego przetworów, lecz z wyłączeniem mięsa i jaj,
Wegetarianizm ovo-lacto - konsumowanie jaj i mleka ale z wyjątkiem mięsa,
Weganizm - eliminacja wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, tj. mięsa, jaj, mleka i jego przetworów, jak również miodu i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganizm ma dwie odmiany: frutarianizmu - diety opartej głównie na owocach lub witarianizmu - diety, na którą składają się wyłącznie surowe warzywa i owoce,
Flexitarianizm - dieta bogata w roślinne produkty jednak bez odrzucenia mięsa lub produktów pochodzenia zwierzęcego.
Pescowegatarianizm - dieta zawierająca ryby i owoce morza lecz oprócz mięsa.

Czy warto zostać wegetarianinem?

Poprawny jadłospis wegetariański musi odznaczać się bogactwem składników i dobraniem do osobistych cech, w nawiązaniu do wieku, płci, aktywności fizycznej i kondycji zdrowia. Są wszak osoby o szczególnych wymaganiach żywieniowych np. dzieci, kobiety ciężarne, sportowcy, osoby pracujące fizycznie. O wadach wegetarianizmu zasadniczo mówi się w kontekście niedoborów. By ustrzec się przed niedożywieniem, znaczące jest, ażeby uwzględnić różne źródła białka roślinnego, takie jak rośliny strączkowe, orzechy i zboża. Ci, którzy wykluczają produkty mięsne, muszą uzupełniać odpowiednią ilość składników odżywczych, takich jak witamina B12, kwasy tłuszczowe omega-3, wapń i żelazo. Odpowiednio realizowany wegetariański styl odżywiania jest w stanie poprawić zdrowie i wesprzeć w skutecznym podtrzymaniu prawidłowej masy ciała a także przyczynić się do obniżenia ryzyka chorób układu krążenia, nowotworów i cukrzycy. Istotne jest jednakże, by skonsultować swoje decyzje w sprawie diety z dietetykiem lub lekarzem. Nie powinno się również zapominać o regularnych badaniach sprawdzających stan zdrowia.

Z online.edu.pl będziesz zawsze na bieżąco, nauka, technologia, ciekawe hobby i wiele innych.