Kulinaria

Aminos kokosowy - lepsza alternatywa dla sosu sojowego?

Aminos kokosowy - zdrowsza alternatywa dla sosu sojowego?Aminos kokosowy jest sosem powstałym dzięki połączeniu dojrzewającego w beczkach nektaru zebranego z kwiatów kokosa oraz naturalnej soli morskiej.

Uważany jest za świetny zamiennik klasycznego sosu sojowego dla osób, które eliminują ze swojej codziennej diety produkty sojowe, gluten oraz nadmiar sodu.W smaku do złudzenia przypomina sos sojowy, dzięki czemu sprawdza się w daniach kuchni azjatyckiej. Dodatkowo zyskuje popularność wśród osób ,które dbają o zdrową dietę.Czy jednak faktycznie jest on zdrowszą alternatywą dla sosu sojowego i tamari?

Skarbnica zdrowia

Aminos kokosowy stanowi doskonałą przyprawę do mięs i ryb, dań azjatyckich czy sałatek. Znakomicie sprawdzi się też jako składnik marynat.Dodanie go do potrawy wzbogaci ją o aminokwasy kokosowe o udowodnionym pozytywnym działaniu na układ krążenia, gospodarkę cukrową (pomagają zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę) oraz układ odpornościowy. Sos ten zawiera aż 16 niezbędnych aminokwasów egzogennych.Substancje zawarte w nektarze z kwiatów kokosa mają pozytywny wpływ na gospodarkę tłuszczową, podnosząc poziom "dobrego" cholesterolu. Pomagają również regulować ciśnienie krwi.

Aminokwasy kokosowe są też prawdziwym pomocnikiem w procesie odchudzania. Pomagają zmniejszać łaknienie dzięki zwiększeniu produkcji tak zwanego "hormonu osób szczupłych" - adiponektyny.Działają też osłonowo na przewód pokarmowy i łagodząco w stanach zapalnych, co ma istotne znaczenie w zapobieganiu nowotworom, zwłaszcza jelita grubego.

Wśród najcenniejszych składników nektaru z kwiatu palmy kokosowej znajdziemy dodatkowo inozytol. Jest to białko wykazującym pozytywny wpływ na układ nerwowy. Z tej przyczyny aminos kokosowy powinien być włączony do diety przez osoby cierpiące na zaburzenia nastroju oraz nerwicowe.Inozytol wykazuje też korzystne działanie wspomagające leczenie PCOS.

Zdrowe z natury

Dodatkowo aminos nie zawiera w swoim składzie dodatku klasycznego cukru, glutenu oraz składników odzwierzęcych. Dlatego jest doskonały dla wegan oraz osób cierpiących na celiakię.W odróżnieniu od sosu sojowego, który w wersji dostępnej w naszych sklepach zwykle zawiera sztuczne chemiczne dodatki oraz polepszacze takie jak glutaminian sodu, jest produktem całkowicie naturalnym. Dzięki temu możemy mieć pewność, że spożywamy to, co dla naszego organizmu najlepsze.

Z online.edu.pl będziesz zawsze na bieżąco, nauka, technologia, ciekawe hobby i wiele innych.